Onze website gebruikt cookies om een betere gebruikerservaring te kunnen aanbieden. We raden u aan om onze cookies te accepteren voor de beste ervaring.
Nieuw product
De amandel komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en India. De amandel wordt in de bijbel al vermeld en is de national boom van Kashmir. Tegenwoordig komen de meeste amandelen uit Californië. Amandelen zijn biologisch verwant aan perzikken en pruimen en de amandel is de kern van de pit.
Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen zoete en bittere amandelen maar bittere amandelen zijn tegenwoordig vrijwel geheel uit de handel. Waar ze nodig zijn in traditionele recepten worden tegenwoordig vaak abrikozenpitten gebruikt..
Bekende producten die van amandelen gemaakt worden zijn noga (eiwit, hoining, suiker en amandelen), marsepein (suiker en amandelen) en praliné (suiker en amandelen). Met bijvoegsels, variaties (poedersuiker of stroop ipv suiker) en verschillende bereidingswijzen (bijvoorbeeld wel of niet verhitten) kunnen vele varianten gemaakt worden.
Amandelen worden veel gebruikt in zoete recepten (toetjes, taart, amandelspijs) maar ook in vleesrecepten zoals Indiase curries.